Verlichting in donkere dagen

Zo in deze donkere dagen voor Kerst is licht toch wel belangrijk. Het enige wat de vroeg donkere dagen gezellig maakt zijn de lichtjes binnen en buiten in allerlei vormen en kleurtjes.

zelfgemaakte lamp

Sowieso heb ik een zwak voor lampen, echt een kind uit de Lichtstad! Al heel veel lampen en armaturen heb ik in ons huis gehad. Rood glazen lampjes boven het barretje in ons eerste huisje, geëmailleerde vaas met glanzend roze kap, gesneuveld door peutergeweld. Een witte hanglamp met opvallend snoer. En niet te vergeten de afgekeken en door manlief zelf gefabriceerde kopie van de lamp van Jan des Bouvrie. Een tros van een 25-tal gloeilampen aan dikke zwarte snoeren, zonder kap, die mijn toenmalige oppas vergeefs zocht… Vanwege de exorbitant hoge energiekosten waren deze lichtpunten niet echt een lang leven beschoren.

Twee jaar geleden maakten we een lamp, gezien in een designwinkel in Duitsland. Op een ruw houten plank timmerden we met kleine spijkertjes de contouren van een gloeilamp, “what else”? daar spanden we draad omheen en in het midden een geelglanzende LED-lamp met zichtbare draden. Een mooi effect van licht en schaduw op muur en plafond, ik kan ervan genieten.

zelfgemaakte lamp

En dus begreep ik gisteren ook het enthousiaste verhaal van een vriendin die, zonder ernaar op zoek te zijn, 3 draadlampen spotte bij een uitverkoop. Alle 3 anders van vorm, beetje Oosters, transparant en gracieus. Ze viel als een blok voor dit drietal, in tegenstelling tot haar man. Die als super-mannelijk commentaar had: “Waarom, die we nu boven de tafel hebben, zijn toch nog goed?”. Door deze dooddoener liet ze zich niet afschrikken (want al veel te verliefd op het trio van draadstaal) en toverde een, voor hem, onbekend financieel potje ten tonele, waardoor hij alsnog door de knieën ging.

Nadat ik thuiskwam vielen me eens te meer de mankementen op van onze lamp boven de eettafel. Zo’n 15 jaar geleden aangeschaft en inmiddels eigenlijk al tijdje aan pensioen toe. Een aantal lampjes willen, vanwege kapotte verbindingen, nooit meer branden. De, toen trendy, glazen hangertjes zijn inmiddels gehalveerd en het kapje van papier-maché is krom getrokken.

verlichting in donkere dagen

Dus hoog tijd voor nieuw licht in huis, boven de eettafel. Zoals bij veel gezinnen centraal punt in huis. Zeker wanneer de kids, altijd druk-druk-druk-, door ons gelokt worden met eten. Dan zit de tafel weer vol en komen na het eten de spelletjes of mooie gesprekken.

Het is druilerig en koud, dus doe ik wat mijn kids ook doen wanneer ze toe zijn aan aanschaf van nieuwe spullen: het wereldwijde web op. En beland op de site van directlampen.nl. Dat wordt nog moeilijk kiezen, toch al niet mijn sterkste kant. Wat een keuze! Draadstaal, hout of beton, brons of koper. Modern, landelijk , industrieel. Lantaarnlampen, designlampen, hippe kroonluchters of strakke filmlampen, te kust en te kleur. Dat wordt lekker licht shoppen, hierna mijn potje maar eens omkeren…

kroonluchters

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.