eigen vazen maken

10. Persoonlijke vazen

Maak je eigen vazen 

In tegenstelling tot mezelf heb ik een schoonzus die wél 2 rechterhandjes heeft. Die bovendien altijd ín is voor een nieuwe creatieve uitdaging. Ze begon, jaren geleden, in de avonduren als gastvrouw voor Tupperware. Nadat ze dit een hele tijd gedaan had stortte ze zich op het maken van sieraden. De prachtigste creaties kwamen uit haar handen. En ik ben een aantal mooie kettingen rijker. Hierna heeft ze, voor het goede doel, een tijdje vazen, potten en bakjes “versierd” met servetten. En de resultaten waren weer verrassend en mooi. Met Kerst kwam de engelen-serie mijn kant op en ook hier zijn de mogelijkheden weer eindeloos.

Vrolijke kleuren voor een kinderverjaardag, een cijfer met leeftijd voor verjaardagscadeau (mits de jarige dame haar leeftijd  het liefst wil vergeten)

Mogelijkheden te over:

persoonlijke vazen

Werkbeschrijving vazen met servetten:

  • Bewaar alle glazenpotjes en flesjes waar etenswaren of drinken heeft ingezeten. Denk hierbij aan; jampotjes, chocoladepasta potten, appelmoespotten, potten van erwtjes tot worteltjes en rode bietjes, flesjes van koffiemelk, glazenflessen van sapjes, wijnflessen maar ook glazen kruidenpotjes kun je gebruiken.
  • Zet je de potjes in de vaatwasser. Als de vaatwasser klaar is direct de potjes/flesjes eruit halen. Nu zijn de etiketten veel makkelijker te verwerken.
  • Eventuele plakresten verwijderen met terpentine
  • Nu de potjes/flesjes die je wilt bewerken goed vetvrij maken. Dit kan met afwasmiddel en als je rigoureuzer te werk wil gaan kun je ook ammoniak gebruiken.
  • Om de verf goed te later werken moet je eerst een primer gebruiken. Gesso is een heel goede primer (te koop bij de action, Xenos, Wibra of Pipoos). Laat dit zeker 8 uur drogen, al is een nacht nog beter.
  • Nu kies je een kleur verf die je als basis gaat gebruiken. Je kunt alle verf op waterbasis gebruiken. Zelf kies ik voor een decoratieve hobby paint, maar je kunt ook gewoon plakkaat verf gebruiken. Je zal misschien wel iets meer lagen aan moeten brengen. Tussen elke laag verf die je aanbrengt een uur laten drogen. (Lees verder onder de afbeelding)

vaas in servetten

lege potjes verven

  • Dan ben je nu aangekomen bij voorzichtige werk. Je pakt een van de door jou uitgekozen servetten. Knip de afbeelding die je wilt gebruiken uit of gebruik het heel servet, dit is een keuze die je zelf maakt. Let wel op dat hoe groter het oppervlak hoe groter de kans op vouwen. Nu maak je de bovenste laag van het servet met de afbeelding lost van de rest van het servet. Dit leg je op het glazen potje/flesje, nu bestrijk je dit met mod podge (te koop bij Action, Xenos, Wibra of Pipoos). Dit is een vernis/lijm die de servet vastplakt en direct van een transparante laag voorziet zodat je potje/flesje een prachtig geheel wordt. Laat dit minimaal een uur drogen.
  • De bovenrand van het potje/flesje kun je bewerken met een stukje stof, lerenveter of kant. Dit maak je vast door eerst een laagje mod podge op de bovenrand aan te brengen en hierop het stukje stof, de veter of het kant vast te plakken. Natuurlijk ook weer even laten drogen.
  • Nu breng je nog een vernislaag aan over het hele potje/flesje om er voor te zorgen dat als er water opkomt niet je werk is verpest. Dit ook nog goed laten drogen en je kunt het als pronkstuk in je kamer neer zetten of cadeau geven aan iemand die dierbaar voor je is.

lege potjes schilderen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.