Meestal geef ik er zelf een draai aan’

“Pas nu ik gestopt ben met werken, ben ik bezig met mijn passie. Ik zei vanmorgen nog tegen een vriendin: als ik dit 35 jaar geleden had geweten had ik misschien een journalistieke opleiding gevolgd”, vertelt Lisette Folkers-Weekers. De Eindhovense werkte jarenlang als secretaresse. Nadat haar baan werd wegbezuinigd richtte ze zich op schrijven. Ze presenteert dit weekend haar tweede boek.

EINDHOVEN – Net als haar eerste boek gaat het over haar leven dat zich grotendeels in Eindhoven afspeelt. “Mensen zeggen wel eens tegen me dat ik moet proberen een roman te schrijven omdat die beter verkopen, maar bij mij komen er altijd korte verhalen op. Als ik ergens iets leuks of geks hoor, geef ik er zelf een twist aan en heb ik weer een verhaal. Mensen denken vaak dat alles waar gebeurd is, maar als je dingen opschrijft zoals ze gebeuren, is het vaak niet zo leuk.”

“Soms zijn er dingen waarvoor je je fantasie niet hoeft te gebruiken, zoals dat verhaal over een vriendin die haar overleden fret in de vriezer bewaarde zodat haar dochter nog afscheid kon nemen. Zoiets verzin je niet! Maar meestal geef ik er zelf wel een draai aan waardoor iets anders afloopt bijvoorbeeld. Het is wel de bedoeling dat het luchtig is.”

Onbereikbare liefdes

Schijven vond ze altijd leuk. “Als tiener schreef ik al gedichtjes over onbereikbare liefdes, type barkeeper of skileraar. Daarna heb ik er een hele tijd niks meer mee gedaan tot ik een jaar of tien geleden een vakantieverhaal instuurde voor een rubriek in het Eindhovens Dagblad. Daardoor ontdekte ik hoe leuk ik schrijven vind.” Sinds vorig jaar heeft ze een tweewekelijkse column in deze krant onder de naam Lisette’s Letterconfetti; ook de naam van haar nieuwe boek. De meeste verhalen uit het boek zijn nog niet eerder gepubliceerd. De afgelopen drie jaar heb ik geschreven over alles wat er in mijn leven gebeurde en dat in hoofdstukken onderverdeeld en daar wat rijmelarijen aan toegevoegd, gedichten wil ik het niet noemen.”

Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Zo noemt ze een van de hoofdstukken Oma-spam. “Dat gaat over de belevenissen van een moderne granny”. Het hoofdstuk The King and I gaat over haar Koningsdagavontuur. Het afgelopen jaar won Folkers de schrijfwedstrijd Post voor het Paleis. De prijs was het voorlezen van haar winnende verhaal aan koning Willem-Alexander. “Daar zijn ook een aantal verhalen uit voortgekomen, zoals een verhaal over ‘die vervelende tante van de Rijksvoorlichtingsdienst die dacht dat ze de Koningin herself was’. Het is wel leuk om zoiets een keer achter de schermen mee te maken.” De meeste verhalen zijn luchtig en humoristisch, maar ook het feit dat haar man kanker kreeg komt aan de orde. “Gelukkig is hij daarvan genezen.” Ook maakte ze een verhaal op basis van de titels van nummers van Rod Steward.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.