retro

Woontrend: Vintage en retro

Vintage en retro

We gaan met deze woontrend van 2018 weer een beetje terug in de tijd naar de jaren 50, 60 en 70. Retro en vintage meubels en woonaccessoires zijn helemaal in. je ziet veel natuurlijke materialen zoals hout, terracotta en rotan. Ga voor kleurcombinaties zoals bruin, geel en oranje. Het mag allemaal weer. Terug in de tijd, toen mijn puberkamer oranje en groene wanden had met een hippe paarse sprei op bed. Oude tijden herleven! Het mooiste aan deze trend vind ik dat de meubels een verhaal hebben.

Kruip op zolder bij je opa en en oma, zet dat prachtige houten tafeltje neer met messing pootjes en als je echt durft: leg linoleum in je huis. Vroeger gewoon zeil genoemd, nu weer helemaal terug in de inrichting met deze nieuwe deftige benaming.

retro platenspeler

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen retro en vintage?

Lang leve het internet, ook dit kon ik weer opzoeken:

Retro: afkorting van retrospectief, betekent letterlijk: terugkijken. Maar dat is iets anders dan kopiëren. “De vormgeving van nieuwe producten is geen kopie van een eerder product, maar is erdoor geïnspireerd en verwijst ernaar terug”,

Vintage: is kenmerkend voor die tijd én gemaakt in die tijd. Een vintageproduct is dus bijna altijd tweedehands (tenzij het 30 jaar ongebruikt op de plank heeft gelegen). Tegenwoordig wordt het woord vintage ook gebruikt voor oude meubels, motorfietsen, en woonaccessoires.

Samengevat: vintage is dus echt oud; retro is nieuw ontworpen, nieuw gemaakt, maar geïnspireerd door ontwerpen van vroeger.

Het leuke van deze woonstijl is dat het zich heel goed laat combineren met nieuwe spullen.

vintage

Hieronder een paar tips om wat leuke vintage/retro elementen in je bestaande of nieuwe interieur te mixen:

Vintage kleuren

De vintage-kleuren die veel worden gebruikt: vergrijsd geel, olijfgroen, loodgrijs, petrol blauw en pasteltinten. Dus je kunt er alle kanten mee op.

Kamerplanten

Planten kunnen ook een mooi retro-effect in je interieur geven. In de jaren ’60 en ’70 waren deze kamerplanten bijvoorbeeld erg populair:

  • De sanseveria, een cactusachtige, met lange groene stengels
  • De geranium, vrolijke kleuren in vrolijk gekleurde potten
  • De cactus, de echte, groot of klein

Retro behang is helemaal terug van weggeweest en het is dan ook niet heel lastig om het ergens op de kop te tikken. Ga je voor bloemen of juist de opvallende abstracte patronen? Zijn groentinten jouw ding of ligt je voorkeur bij de warme bruin en oranje tinten? Het leuke aan retro behang is dat ze ook erg goed tot hun recht komt in een andere stijl interieur.

En vind je je huis na deze aanpassingen nog niet vintage genoeg, dan kun je altijd nog denken over schrootjes aan je plafond of tegen de muur en als eyecatcher het zigeunerjongetje met traan aan de muur….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.