muurschilderij

Oude meesters aan de muur

Toen het Rijksmuseum pas heropend was, gingen ik en mijn vriendin daar op kunstjacht.

Een optimistisch begin: geen rij, gratis garderobe en een plattegrondje, 3-dimensionaal, zodat we meteen de “oude meesters” en dan m.n. de Nachtwacht van Rembrandt kunnen opzoeken. Vol goede moed vertrekken we naar de 2e verdieping. Het plattegrondje is lastig voor de ladies, we lopen tegen de stroom in, maar met veel omtrekkende bewegingen lukt het ons toch bij de ruimte te komen waar de Nachtwacht zou moeten hangen. Het is druk en vol in dit gedeelte. Maar eigenlijk begrijpen we het niet; want het is een mooi, kleurrijk schilderij wat we zien en vooral heel groot. Maar het is niet de Nachtwacht. Dan pas zien we dat de menigte zich niet heeft verzameld voor het werk waar wij naar turen, maar een schilderij verder waar het kunstwerk der kunstwerken, gelardeerd door 2 suppoosten, hangt. De mooie entree met de galerij, de schitterende lichtinval met als apotheose de Nachtwacht zijn wij, waarschijnlijk als de 2 enige bezoekers misgelopen. Gelaten zijgen we neer op de bankjes en gaan terug naar de ingang om nu, via de juiste route, hét  kunstwerk van Rembrandt in al z’n glorie te aanschouwen.

de nachtwacht

En we genieten van de sfeer, de verscheidenheid aan talen en natuurlijk van de beroemde werken van de Nederlandse Meesters; Rembrandt, Vermeer en van Gogh.

schilderij aan de muur

En nu zijn deze pronkstukken binnen ieders bereik; het Rijksmuseum heeft op de site tientallen schilderwerken gezet die je kunt downloaden of bestellen als poster. Vanaf 15 euro heb je je eigen Rembrandt of Karel Appel aan de muur of de schitterende bloemenpracht van Jan Davidzoon de Heem of het zelfportret van van Gogh.

schilderijbehang

Als je weleens  wat anders wilt , behang van Vincent of de Nachtwacht van Rembrandt, kijk dan eens op de site van het Rijksmuseum! www.rijksmuseum.nl

Behalve aan de muur kun je ze ook laten drukken op krukjes, of op behang of gordijnen. Kunst in je dagelijks leven, top!

krukje met print

2 gedachten over “Oude meesters aan de muur

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.