Marie Kondo

Ontrommelen met en zonder Marie Kondo

Ja, ja, Nederland zit al een dikke week thuis met de kids. Als je na al het ge-thuiswerk, gefröbel, voorlezen en spelletjes met je bloedjes toch even iets anders wilt, dan is Marie Kondo misschien een goed idee. Het kan je een opgeruimd huis én hoofd opleveren. En net zo belangrijk: je hoeft er de deur niet voor uit!

Ze waart al een hele tijd rond, in bladen, op internet en zelfs op Netflix, deze opruimgoeroe.

Opgeruimd staat netjes. Dit oude, vertrouwde gezegde wordt tot in de finesses beheerst door Marie uit Japan.

Haar zogenaamde KonMari-methode is erop gestoeld dat je alleen die spullen houdt waar je blij van wordt, en dat is volgens onze Marie weinig tot niks. Hoe minder hoe beter. En waar word je blij van? Die spullen mogen blijven.

Beetje kort door de bocht, je wordt waarschijnlijk niet blij van hangertjes, je dagelijkse bestek of je bureaustoel, maar zonder zou het leven er toch veel ingewikkelder uitzien.

opruimen met Marie Kondo
Bron: HLN.be

En natuurlijk zorgt een (redelijk) opgeruimd huis ook voor een opgeruimd hoofd. Maar wat voor de 1 rommel is, is voor de ander een onmisbaar onderdeel van het interieur. En kun je wel degelijk heel blij worden van je verzamelingen, je geclusterde stilleventjes en alles wat jouw huis tot een warm nest maakt.

En uiteindelijk moet je veel tijd hebben en is het ook vermoeiend: constant spullen te moeten bedanken voor hun bewezen diensten. (Geldt dit ook voor ondergoed?).

Misschien kunnen we i.p.v. onze toevlucht te nemen tot Marie onze oude, eigen Nederlandse methode gebruiken, die van de drie R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat. Geef alles een vaste plek, administratie in de map, niet dagelijks gebruikte spullen in dozen. En: langer dan een jaar niet gebruikt, dan weg ermee.

opruimen met dozen

En goed nieuws: uit onderzoek blijkt dat rommelkonten net zo productief zijn als hun clean-desk-collega’s zonder papier! Bovendien denken rommelkonten creatiever en hebben ze vaker nieuwe ideeën.

Mensen met een opgeruimd huis zijn niet van nature evenwichtiger, maar eerder juist gevoelig voor spanningen. Opruimen geeft hen een rustig gevoel. Waar de chaoot dan weer juist redelijk onverstoorbaar zijn of haar weg baant in de georganiseerde rommel.

Ben je nestbouwer of nestveger? Blijf altijd bij jezelf; de een vaart wel bij “less is more”, terwijl de ander gedijt bij Victoriaans vol. Hou het schoon, niet steriel en bouw je nest op de manier waarbij jij je prettig voelt.

En nee, voor deze tips hoef ik niet bedankt te worden, graag gedaan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.