blauwe stoel

Hulp bij een onhandigheidje

Soms word ik zelf zó enthousiast over een onderwerp dat ik beschrijf dat ik het zelf graag daadwerkelijk wil toepassen in mijn eigen interieur. Dat overkwam me bij dé woontrend van deze zomer : “colorblocking”. In het kort: het combineren van opvallende kleuren om zo een gewaagd contrast te creëren. Kleurenlef is nodig; resultaat optimaal. Lef: volop aanwezig, resultaat: hmmmm. Laten we het als volgt samenvatten: het werd een gevalletje “even Apeldoorn bellen” Je weet wel: Centraal Beheer. Met trillende vingers weet ik niets beters te verzinnen dan de polis van mijn inboedelverzekering te gaan zoeken.

Maar even terug naar hoe ik begon aan de klus:

blauwe stoel

Ik bekeek onze hoekbank met daarboven op de muur de knaloranje baan, gecombineerd met dieprode gordijnen. 2x colorblocking. Aangezien 3x recht scheepsrecht is, besloot ik tot de aankoop van een, al lang op het verlanglijstje staande, leren designstoel in aquablauw.

rode gordijnen

Het was een rib uit m’n lijf. Bovendien werd mijn geduld, waarvan ik niet al teveel in huis heb, danig op de proef gesteld. Liefst 15 weken duurde het eer ik me hierop mocht neervlijen.

blauwe leren stoel

Inmiddels wijs geworden door knoeiende wijngenieters, gespen van kinderschoenen en ritsen van spijkerbroeken wist ik wat me te doen stond; eerst even goed behandelen met kleurloze spray om mee te beginnen en daarna regelmatig reinigen en van een nieuwe spray-laag voorzien.

Het voorstel voor een onderhoudspakket wat de trendy meubelzaak me ook had aangeraden, had ik resoluut van de hand gewezen. Na de aanschaf van 6 rode leren  eetkamerstoeltjes stond er nog voorraad genoeg om de planken in ons schuurtje. Eerst die maar eens opmaken. Mijn moeder zei het vroeger al: zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen….

De stoel was een plaatje; soepel, heerlijk geurend leer in fel aqua. De leuningen eindigend op de grond in modern staal. En, niet onbelangrijk, hij zit heerlijk!

spuitbussen

Dus, voordat de eerste vlekken kans krijgen zich te nestelen op mijn nieuwe blauwe vriendin is er werk aan de winkel. De leerspray in de bus is nog zo goed als vol. Ik lees de beschrijving en ga op gepaste afstand van de stoel staan, haal de dop van de bus en ik spray doelbewust en krachtig de stoel onder.

Om vervolgens geschrokken te stoppen om het resultaat van het half afgemaakte klusje te aanschouwen: ik heb mijn eigen colorblock gecreëerd op 1 stoel! Daar waar de spray het leer, letterlijk en figuurlijk, heeft geraakt is het resultaat knalrood. Wedijverend met mijn rode wangen en de rode vlekken in de nek. Transpirerend bekijk ik de spray waar in kleine letters op het etiket onderaan staat: “brandweerrood”.

Help, wat te doen?

Met trillende vingers weet ik niets beters te verzinnen dan de polis van mijn inboedelverzekering te gaan zoeken. Waar valt het onder: brand? Die kleur heeft mijn stoel nu voor de helft….Storm? zoals in mijn hoofd momenteel….

Neerslag? De oorspronkelijke kleur van de stoel…Inbraak? Nee, hier kan ik geen indringer de schuld van geven…

Zijn we Allrisk verzekerd: “bijvoorbeeld als u uw tablet laat vallen of rode wijn morst op uw vloerkleed”. Of is het “van buiten komend onheil”, uiteindelijk was ik dat natuurlijk wel voor de blauwe design-dame.

Het lijkt me het best dat ik maar even “Apeldoorn ga bellen” om te vragen of  deze stommiteit ergens in een polisregel verzekerd wordt. En zo niet, dan toch maar “Apeldoorn bellen”, met een idee voor een nieuwe tv-reclame……

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.