smart home klimaatbeheersing

Hoe je jouw smart home vanaf een afstand kan managen

Je weet wellicht al dat je met een smart home de woning een stuk aangenamer, comfortabeler en veiliger kunt maken. Je weet misschien niet dat je ook deze smart home toepassingen op afstand kunt bedienen. Zelfs aan de andere kant van de wereld kun je een “slimme woning” in de gaten houden en het systeem managen. Naast persoonlijk gebruik kun je op deze manier ook domotica producten en diensten beheren voor familieleden, denk aan senioren of mensen met een beperking.

somfy smart home

Wat heb je nodig voor beveiliging op afstand?

De basisvereisten voor beveiliging op afstand zijn vrij bescheiden, je moet wel de juiste keuzes maken wanneer je het systeem in de toekomst nog wilt uitbreiden. Dit heb je minimaal nodig om met een smart home aan de slag te gaan die je op afstand kunt bedienen.

Een wifi verbinding

Hoewel er een aantal diensten ook werken met mobiele data, zul je in de meeste gevallen toch een wifi verbinding in huis moeten hebben. In de meeste woningen ligt er een snelle verbinding tot aan de deur, wanneer je niet zeker bent van de verbinding die beschikbaar is kun je dit navragen bij de aanbieder.

De juiste router

Om in huis wifi signalen te gebruiken heb je een draadloze router nodig. Vaak maakt een router al deel uit van het internet abonnement, maar dat volstaat niet altijd als centrale router voor een smart home. Er zijn speciale routers die specifiek ontwikkeld zijn om slimme apparaten draadloos mee te koppelen. Deze apparaten worden ook met centrale besturingssoftware geleverd die niet alleen werkt op PC maar ook met mobiele telefoons en op tablets.

klimaatbeheersing

Een apparaat met internetverbinding

Het begrip apparaat is vrij ruim te nemen, in praktijk zal dit buiten de woning vaak jouw eigen smartphone zijn. Installeer de juiste app en maak verbinding met de router in huis. Hoewel je over wifi beschikt in de woning, is dat voor de meeste toepassingen niet vereist om jouw smart home vanaf een afstand te managen. Een aantal apparaten zoals een IP camera werken ook via een browser. Zo kun op locaties waar je niet beschikt over eigen internet toch de apparatuur in huis bedienen of in de gaten houden.

Uitbreidingen voor een smart home beveiligingssysteem

Als we persoonlijke beveiliging als uitgangspunt nemen zijn dit de meest relevante uitbreidingen op jouw smart home beveiligingssysteem:

Een alarmsysteem

Een slim alarmsysteem kan meer dan geluid maken wanneer een verdachte handeling wordt geconstateerd. Zo kan het systeem direct een notificatie sturen naar jouw mobiel, je kunt dan van afstand direct actie ondernemen. Met slimme sensoren kun je de hele woning optimaal beveiligen.

Een IP camera

Dit is een uitstekende uitbreiding voor beveiliging in huis. Laat de IP camera starten met opnemen wanneer de bewegingsmelder geactiveerd wordt, of koppel de camera aan het alarm. De beelden worden direct online gezet zodat je overal ter wereld kunt zien wat er loos is. Eventueel kun je de autoriteiten verwittigen, of de buren vragen een kijkje te nemen.

smart home

Slimme verlichting

Inbrekers hebben een hekel aan licht, laat alle lampen in huis inschakelen wanneer het alarm getriggerd wordt. Via de app kun je ook zelf de verlichting in huis bedienen. Zo lijkt de woning altijd bewoond, ook als je op een verre reis bent.

IFTTT

Het “If This Then That” protocol is ideaal om een serie handelingen uit te laten voeren door verschillende slimme apparaten in huis. Denk aan “Alarm gaat af > Lichten aan > Gordijnen open > Foto maken > Foto uploaden > Melding sturen naar mobiel nummer”. Voor veel toepassingen zijn er altijd standaard scripts, je kunt ook zelf jouw lijstjes samenstellen.

Wat te doen bij stroomuitval?

Niet in paniek raken, dat is uiteraard de eerste stap. Wanneer je kiest voor een goed smart home beveiligingssysteem betekent stroomuitval niet direct dat je alle ogen en oren verliest in huis. Er zijn verschillende mogelijkheden om toch jouw smart home van afstand te managen zonder stroom:

  • Een aantal alarmsystemen en IP camera’s zijn voorzien van een backup accu die nog wekenlang blijft werken nadat de stroom is uitgevallen.
  • Wanneer de stroom uitvalt zal de wifi router niet meer functioneren. Dit is te ondervangen door een camerabeveiligingssysteem te kiezen met optie voor een SIM kaart. Daarmee kun je gebruik maken van een mobiel data netwerk.
  • Het is zelfs mogelijk om bij stroomuitval een “ouderwets” tekstbericht als SMS te ontvangen. Ook dit werkt op basis van een SIM kaart.

Een smart home bedienen stopt niet bij de drempel van de woning. Je kunt jouw huis overal ter wereld in de gaten houden en bedienen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.