een terugblik op het jaar 2020

Het jaar 2020: Een terugblik

“En dan nu weer op naar een spiksplinternieuw jaar vol nieuwe dagen en kansen”. Tja, zo eindigde ik vorig jaar mijn terugblik op 2019. Die nieuwe dagen die kwamen inderdaad, in een jaar vol vreemde wendingen en een afschuwelijke pandemie. Corona hield en houdt ons in de greep.

desinfectie tegen corona

Maar gelukkig zijn daar dan ook mensen die ons erdoor heen slepen. Op de eerste plaats (het is al vaak gezegd, maar zó waar) de mensen in de zorg, onvermoeibaar en liefdevol.

Rutte stond op als leider, niet altijd met hem eens, nooit op hem gestemd, maar respect! Ga er maar aanstaan, met 17 miljoen kritisch volgende virologen.

En de onnavolgbare tolk Irma Sluis hield ons allemaal een spiegel voor met haar “hamsteren”-gebaren. Een mooie uitdaging voor haar om ook eens te proberen onze nationale eigenwijsheid uit te beelden!

Irma Sluis
Bron: Petities.nl

En dan nu in de laatste lock-down zie je ook de veerkracht en inventiviteit bij de kleine ondernemers. Bij de sportzaak mag ik aan de deur kloppen om mijn, via internet bestelde, bokshandschoenen voor mijn kleinzoon af te halen. De mevrouw van De Boekenberg-boekenwinkel staat binnen een uur na digitale bestelling voor de deur. Op de fiets, met rode wangen en een prachtig ingepakt kinderboek.

bezorgen op de fiets

Ik las dat er modezaken zijn waar de verkoopsters via beeldbellen als volleerde mannequins kleding showen voor hun klanten, zodat ze toch dat kerstjurkje nog kunnen kopen. Of die mevrouw van die kleine lingeriezaak zonder website. Ze maakte een loketje in haar winkeldeur. Wanneer je op zoek naar een bh bent weet zij precies welke maat je moet hebben: Jasje open, trui strak trekken en haar kennersoog meet precies de juiste cup! Inventieve ondernemers die je het beste gunt.

Op een druilerige dag komt ineens de zon door de wolken en zet de bedauwde hei in het gele licht. Ik zie de buurman en buurvrouw, op leeftijd, met mutsen en handschoenen hun dagelijkse fietstochtje starten. Het Chinese buurmeisje schaterlacht aan de andere kant van de muur.

Mijn jongste trouwt volgend jaar, mijn oudste is in verwachting… Dat zijn prachtige lichtpunten.

Of het nu dat beetje zonlicht is, een knipoog, een lieve kaart, een telefoontje, een mooie brief. Probeer de zon te blijven zien. Troost elkaar, lach (ook om jezelf), maar bovenal: hou oog en oor voor elkaar.

Ik wens iedereen lichtpuntjes, gezondheid en een heel mooi nieuwjaar!

gelukkig nieuwjaar

9 gedachten over “Het jaar 2020: Een terugblik

    1. Ha Josephine, leuk weer iets van je te horen. Ik wens jou en de jouwen ook graag een gezond en zorgeloos nieuwjaar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.