Haar eerste verjaardag

Op 1 februari 2021 was je daar dan eindelijk; onze  kleindochter Elena. In de buik van je moeder al een eigenwijs meisje. Liggend in een stuit liet je je niet draaien en kwam je via een keizersnee ter wereld op die koude winterdag.

Twee dagen na je geboorte mocht je uit het ziekenhuis naar huis en overtraden we voor het eerst de corona-regels: je zus en broer kwamen, je tante en ook wij waren van de partij. Tot na lang wachten eindelijk de auto van je vader aan kwam rijden met het kostbare pakketje.

De eerste keer dat we je zagen en vasthielden: liefde op het eerste gezicht. Geluk en ontroering, een knuffel voor onze dochter, de nieuwbakken moeder. En wat zouden er in jouw eerste jaar nog veel eerste keren volgen in jouw nieuwe leventje. 

Na de eerste ontmoeting kwam de eerste poepbroek, voorzichtig verschoond vanwege je lichtgewichtje en je dunne beentjes. De eerste keer dat we je hoorden huilen. Zoveel verschillende eerste huiltjes die ik nu uit honderden herken: de honger-huil, de ik-heb -me-pijn-gedaan-tranen, de angst-snikken, het zeur-jammeren en het zielige jengelen.

Maar veel mooier nog dan al het snikken zijn al je eerste lachjes: de allereerste, onschuldige in een klein tandeloos mondje, de schaterlach als papa met je stoeit, je herkenningslach wanneer we je op onze oppasdag uit het autozitje tillen en de ik-wind-iedereen-om-mijn-vingers-lach met je neusje beetje opgetrokken en zicht op je schattige scheve tandjes.

Je eerste sinterklaas, met mijtertje op je hoofdje terwijl je het familie Sint-koor aanmoedigt met enthousiaste armzwaaien, als een klein dirigentje. Je eerste kerst in kerstpakje en voorliefde voor de kerstman aan de lamp die ontelbare malen “Jingle Bells” liet horen terwijl hij aan een koord heen en weer danste. 

Je eerste kruippogingen, je eerste stapjes aan mijn hand, je eerste optrekken aan mijn broekspijp. De eerste keer dat je je zin doordrijft, de eerste keer dat je luistert naar je naam. Alles voor het eerst, alles een nieuw, eerste begin. En nog zoveel mooie eerste keren in het vooruitzicht!

Een gedachte over “Haar eerste verjaardag

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.