Glasblazen

Glasblazen; een kunst die nooit zal vergaan

Het verhaal achter de vaas

In de vijftiger jaren van de vorige eeuw, klinkt als heeeel lang geleden, verhuisde mijn vader als jonge vent (en met hem vele anderen) van Nieuw Buinen, een klein dorp in Drenthe, naar de beloofde stad Eindhoven. Deze stad in het zuiden was in opbouw en vader en zoon Philips stichtten er hun gloeilampenfabriek.

philips eerbetoon

De meest fantastische afbeeldingen voor je interieur, te vinden op canvaswinkel.nl

Er was dringend behoefte aan vakbekwaam personeel, die vanuit m.n. Drenthe op de stad afkwamen. Ook mijn vader, vakkundig glasblazer, vond zijn plekje in dit menselijk bedrijf en een nieuw thuis in het Drents Dorp.

Hij maakte, voor privégebruik, de mooiste voorwerpen; zwaantjes, vazen in allerlei vormen en kleuren en glasgeblazen ijspegels voor in de kerstboom. Vakwerk. Vrijgevig als ie was gaf hij zowat alle zelfgemaakte glazen kunstwerkjes weg aan vrienden en familie. Slechts 1 groene kleurige vaas erfde ik na zijn overlijden.

groene vaas

Oeps…

Onze oudste dochter wist dat dit een heel belangrijke vaas voor mij was. Groot was dan ook haar schrik, toen ze, bibberend op haar basisschoolbeentjes op een instabiele trap, zoekend naar een kleine vaas, de groene vaas van de plank stootte. Gelukkig waren er alleen van de bovenkant stukjes afgesprongen. Met trillende vingers moffelde ze de stukjes in de vaas en schoof hem zo ver mogelijk naar achteren op de plank. Totdat ik het uiteindelijk tóch ontdekte, maar na een blik op haar angstige snoet, mijn moppertirade inslikte.

40 jaar bleef mijn vader werkzaam voor de afdeling Beeldbuizen bij Philips. Bij zijn jubileum kreeg ie een t.v.-scherm met klokwerk en jubileumjaartallen aangeboden. Nu het mooiste vintage voorwerp in onze inrichting.

Glasblazen

Mooi glaswerk is nog altijd een meerwaarde voor mijn interieur

Nog altijd ben ik gecharmeerd van mooi glaswerk in al zijn verschillende verschijningsvormen. Dus toen we een aantal jaren geleden de huiskamer onderhanden namen en de hoofdkleuren oranje en rood werden moest hier ook gekleurd glaswerk aan te pas komen.

Bij de Kringloop verzamelde ik in een paar maanden tijd een mooie collectie vazen van glas in deze kleuren. Een leuke eyecather op mijn vensterbank.

Van deze vazen is het niet zo erg als daar eens een stukje van afspringt. Enne….de groene staat veilig hoog en droog in de kast.

glasgeblazen vazen

De meest fantastische afbeeldingen voor je interieur, te vinden op canvaswinkel.nl

Een gedachte over “Glasblazen; een kunst die nooit zal vergaan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.