brocante woonstijl

Gezelligheid creëer je met de brocante woonstijl.

De brocante woonstijl.

Velen vinden het mooi om een stukje platteland naar de stad te brengen. Met de Brocante woonstijl kan dat. Brocante is een stijl die steeds populairder wordt. Brocante betekend vintage, oude spullen. Brocante zijn spullen uit vroegere tijden die in trek zijn maar niet onder antiek vallen. Het is curiosa, dus hebbedingen die wat ouder zijn. De brocante spullen hebben een doorleefd karakter wat de liefhebber er juist zo aantrekkelijk aan vindt. Het heeft geschiedenis. Brocante staat voor een warme, landelijke stijl, die charmant, oud en romantisch oogt. Bij een brocante woonstijl gaat het vaak om afgebladderde verf en ijzerwerk dat lichtelijk verroest is in plaats van mooie, egale meubels. Dit maakt juist dat een brocante interieur zoveel sfeer uitstraalt. Het lijkt net of het interieur al een vorig leven heeft gehad.

brocante lamp

Welke kleuren maken de brocante woonstijl?

De basiskleur van dit interieur is vaak wit aangevuld met diverse grijs, bruin en pasteltinten zoals zacht roze, lichtgroen en zacht blauw. Op de vloer wordt er vaak hout gebruikt met een whitewash of greywash. Qua houtsoort kun je denken aan dennen, eiken en essen. Zijn de planken niet direct geschikt voor een brocante interieur dan ga je zelf aan de slag met een verfkwast. Vergeet niet om de vloer af te lakken met een speciale vloerlak. Behang met diverse designs zoals bloemetjes, vogels of barok om tot een romantische sfeer te komen. Ook worden er veel zachte materialen gebruikt zoals katoen, linnen, wol of kant.

Landelijk wonen

Accessoires maken de broncante woonstijl jouw stijl.

De meubels maken deze woonstijl af. Een brocante inrichting is eigenlijk een woonstijl waarbij er veel gebruik is gemaakt van oude spullen. Niet zomaar oude spullen natuurlijk, maar mooie oude meubels en woonaccessoires, die ook weer niet onder antiek vallen. Denk aan veel tierelantijntjes zoals ouderwets servies, Christelijke beeldjes, noem maar op. Verder zie je veel rustieke items van oud hout zoals Franse luiken, maar ook verroeste metalen, gecraqueleerd emaille en verweerd glas, blik, keramiek en aardewerk. Binnen de brocante woonstijl wordt rijkelijk gedecoreerd, waarbij ouderwetse, originele gebruiksvoorwerpen een belangrijke plaats innemen. Qua meubels kies je voor een linnen- of stoffen bank het liefst met knoppen voor wat klassiekere look. Om de zithoek compleet te maken plaats je houten stoeltjes met afgebladderde verf en leuke krukjes als tafels. Probeer goed te kijken naar de klassieke lijnen en af en toe een krul. Vermijd strakke lijnen. Het is allemaal zacht en rustiek.

Omdat brocante eigenlijk oude meubels en woonaccessoires zijn, zou je misschien denken dat het moeilijk te verkrijgen is. Gelukkig is dat niet waar. Tegenwoordig bestaan er namelijk heel veel brocante winkels en webshops waar je terecht kan voor de leukste brocante spullen. Hiernaast kan je voor een brocante inrichting ook terecht op vlooienmarkten en brocante beurzen. Als je goed zoekt, kun je net dat ene speciale stoeltje of krukje vinden die jouw interieur af maakt.

vtwonen cadeaukaart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.