efficiënt omgaan met de was

Efficiënt omgaan met je was, het kan!

Kleine wasjes, grote wasjes.

Al zolang  ik me kan heugen heb ik een hartgrondige hekel aan huishoudelijk werk, m.n. het poetsen. Maar één ding vond ik van jongs af aan heerlijk om te doen. En dat was én is; de was!

Dat is nooit veranderd, 2 verschillende wasmanden ter sortering van de was, lekker geurend wasmiddel. Na de wasbeurt heerlijk zachte was uit de droger. Heerlijk, zo’n lege waszak en schone kleren.

Dan met de frisse was in de mand naar het echtelijk bed en de vouwbeurt kan beginnen. Stapeltje washandjes, stapeltje ondergoed, stapeltje handdoeken, lekker opgeruimd zorgt het ook nog eens voor een opgeruimd gevoel tussen de oren.

Nóg steeds zeggen de dochters als ze onverwacht thuiskomen en alleen vaderlief beneden aantreffen: Oh, ons mam is zeker weer boven, bezig met de wasjes. “Kleine wasjes, grote wasjes”, ik zou het nummer zelf geschreven kunnen hebben…

de was

En dan het strijken, ook geen opgave. Lekker cd-tje op, of t.v.-programma aan, water in het strijkijzer en stomen en gladmaken. Honderd keer leuker dan de w.c. schoonmaken of stofzuigen!

Zelfs in de wilde jaren dat ik met mijn vriendin op stapvakanties ging voelden we ons daar pas écht thuis als  we het eerste vuile goed uit onze waszak hadden gewassen en het schone wasje aan de lijn te drogen hing. Snel drogend in de zwoele mediterrane warmte.

Vorige maand legde mijn beste huishoudelijke vriend, met een stampende laatste mislukte  centrifugedans, na 14 jaar trouwe dienst,  het loodje. Dat werd een sopperig  afscheid!

Met als bonus: de aanschaf van een spiksplinternieuwe! Alle huishoudelijke apparaten mag manlief alleen kopen, maar deze aanschaf laat ik niet aan mijn neus voorbijgaan.

Het bekijken van de hedendaagse wasmachines is een walhalla voor een was fanaat zoals ik; wat een keuze. En wat een mogelijkheden bij de nieuwe apparaten; op tijd en water instelbaar,met wifi, energiezuinig en zelfs met lichtjes in de trommel.

Die met de lichtjes heeft een supergroot venster, ziet er gelikt uit en kan bovendien ook nog eens zelf nadenken over water en energie, dus dat werd ‘m. Ik geniet nog iedere wasbeurt van mijn nieuwe. Het probleem is dat nu, naast  zo’n geavanceerde wasautomaat andere gebruiksvoorwerpen er zo armetierig tegen afsteken.

wasmand

Zoals de inmiddels ook 14 jaar oude wasmanden. Plastic met gaatjes, beetje verkleurd, deksels passen niet meer en zijn niet meer up-to-date. Ze vallen wel erg uit de toon naast mijn geavanceerde nieuwe wasvriend. Dus maar eens even gezocht  naar de moderne exemplaren, uiteraard bij een vertrouwd Brabants bedrijf bij mij om de hoek, in de volksmond hier  “De Brab”.

Hier lijkt het aanbod bijna nóg uitgebreider dan bij de wasmachines, wat een walhalla! Vooral de waszakken zijn een topuitvinding, opvouwbaar, lichtgewicht en in kekke kleurtjes. Zie je wel dat wassen en het vervoer van de was hele belangrijke onderdelen van het  huishouden zijn! En nu iets waar ik helemaal niet goed in ben: kiezen uit het overweldigende aanbod. Maar dat het  een waszak gaat worden,  zoveel is zeker; geen gesjouw meer met hardplastic wasmanden. Hier is een waszak erg makkelijk te bestellen. Ons wasvrouwtje wordt er ook niet jonger op!

slimme wasmand Brabantia

En behalve het uitgebreide aanbod is er nog meer veranderd  in vergelijking met vroeger:

Gelukkig is het tegenwoordig niet alleen op maandag wasdag!

 

 

2 gedachten over “Efficiënt omgaan met je was, het kan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.