brussel belgie

Een weekendje weg in België

Ik hoor mijn dochters praten over exotische vakantiebestemmingen en weekendjes weg naar verre oorden en hippe steden.

Tot ik middenin hun reis-overleg zeg: “waarom ga je niet eens een weekendje België boeken”; mijn allereerste buitenland! En ik vertel ze van mijn vroegere vakantie-avonturen:

Globetrotters in Nederland, dat waren mijn ouders in de 60-er jaren echt wel! Geen auto, niet al teveel geld, maar wél de behoefte om vakantie te vieren en lekker buiten te zijn.

molen in nederland

Als baby sliep ik al op de camping van Acht en van Veldhoven, toch wel zo’n 10 km. van ons huis verwijderd, nog wat later naar het verre Vught. Een vriend kwam met zijn auto voorrijden en het hele huishouden, van aardappelen tot pannenset, van slaapzakken tot fietsen,  werd op de achterbank en op de imperiaal gepropt. Klaar voor 6 weken avontuur, deze keer wel 20 km. van huis.

Na 3 jaar kwam er een broertje en toen kwam er ook al snel een auto. Wat een luxe! We konden nu zelf onze bestemming bepalen, zelfs het verre buitenland kwam binnen handbereik.

Camping Lisette 2 Camping Lisette

En het werd ons zuiderbuurland België! Echt buitenland; de huizen anders, het zangerige Vlaams tóch ander Nederlands, de supermarkten met andere namen, de frites overheerlijk en de zomers op de Belgische campings eindeloos.

natuur belgie

Een afgegraven gat was het zwembad en middelpunt, waar alle bewoners van de camping omheen groepeerden. Ik met afzakkend gesmokt badpakje als oppas voor mijn kleine broertje.

Later, als beginnende puber op een andere Belgische camping. Een echt blauw betegeld zwembad, avondjes poolen in de kantine en maar kijken, flirten en verliefd worden op “stukken” van jongens. Vlinders in de buik en slapeloze nachten…

Jaren later met mijn man en onze babydochter in een vakantiepark bij onze zuiderburen; een lief babybadje in het tropisch zwemparadijs, watertje voor ons terras, eendjes voeren en frietjes eten.

Of naar de heerlijke kust bij Blankenberge, naar het swingende Antwerpen of het prachtige Brussel.

kerk belgie

Hoeveel landen we de afgelopen jaren ook hebben bereisd, geen enkel land ter wereld geeft mij het gevoel dat België mij geeft; de eerste ervaring van die spannende ontdekking van het buitenland.

Mijn dochters bekijken me nadenkend na mijn Vlaamse vakantieverhalen en zeggen zowaar: “Misschien toch een goed idee, met z’n allen een weekendje weg België boeken”. En uiteraard sluit ik me hier volledig bij aan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.