Een vijver, zo maak je er écht wat van

Een vijver, zo maak je er écht wat van

Een vijver heeft misschien een wat stoffig imago. Je kent misschien wel de kale voorgevormde bak met troebel water en hier en daar een visje. Dat het ook anders kan, heb ik al vaak mogen ervaren. Een vijver kan namelijk heel mooi opgaan je tuin met een natuurlijke vorm. En als je het ‘vijveren’ onder de knie krijgt, dan kun je er echt wat van maken. Dat is helemaal niet zo moeilijk!

Een vijver in iedere stijl

Ga je een nieuwe vijver aanleggen in je tuin, dan heb je opties te over. Denk vooraf goed na over de stijl van je vijver. Ga je voor een vijver in Engelse stijl, die prachtig past bij een bloemrijke tuin? Of wil je een vijver die mooi aansluit op de Japanse tuin, met meer strakke elementen en een paar kleurrijke koikarpers? Je kunt het precies zo maken als je zelf wilt. Ook kun je natuurlijk met allerlei leuke decoratie een klein beetje ‘over-de-top’ gaan en er een unieke vijver van maken.

Tips voor een prachtige vijver

Na de aanleg van de vijver kun je er met een paar tips er heel eenvoudig wat moois van maken. Weet je de vijver goed in balans te brengen, dan heb je ook een onderhoudsvriendelijk element in je tuin. Met een paar handige tips help ik je graag op weg.

Breng het water in beweging

Stilstaand water is niet wat je wilt, omdat de kwaliteit dan hard achteruit gaat. Zeker als de temperatuur oploopt, zullen je vissen daar niet blij van worden. Maak gebruik van de juiste vijvertechniek om het water in beweging te brengen zoals een vijverpomp. Ook leuk is een fontein of strakke waterval om te zorgen voor een sfeervol waterelement.

De juiste filtering

Met een goede vijverfilter verwijder je de vuildeeltjes in het water. Het mooie is dat hierin een bacteriekolonie zich kan nestelen, die bestaat uit goede bacteriën die de schadelijke stoffen uit het water filteren. Zij knappen vervolgens het vuile werk voor je op!

Meer zuurstof

Met een luchtpomp voor de vijver voeg je meer zuurstof aan het water toe. Van levensbelang voor de vissen in je vijver, maar het helpt ook om je bacteriekolonie van extra zuurstof te voorzien.

Zorg ook regelmatig voor een goede schoonmaak.
Stoffig is het imago van de vijver dan misschien niet meer, een goede schoonmaak mag toch niet ontbreken. Tweemaal per jaar is het nodig om je vijver onder handen te nemen en afval te verwijderen dat in je vijver terecht komt, zoals bladeren. Wil je het jezelf makkelijker maken? Gebruik dan een vijverstofzuiger.

Kies mooie waterplanten

Prachtige groene waterplanten, zoals een drijflelie met kleurrijke bloemen, maken je vijver helemaal af. Maak een mooi plan met de planten die je erin wilt plaatsen. In het begin is je vijver misschien nog niet zo mooi begroeid, maar na verloop van tijd is de vijver prachtig aangekleed met allerlei waterplanten.

Zet kleurrijke vissen uit

Ze mogen natuurlijk niet ontbreken in je vijver, vissen. Een mooi onderdeel van het onderwaterleven. Kies je voor kleurrijke vissen, dan vallen ze heel mooi op. Helemaal leuk natuurlijk als kikkers en salamanders je vijver gaan zien als een aantrekkelijke leefomgeving. Zo komt je vijver pas echt tot leven.

Plaats mooie decoratie

En tenslotte kun je het zo leuk maken als je het zelf maar wilt door er de nodige vijverdecoratie bij te plaatsen. Het missende puzzelstukje om de vijver helemaal ‘eigen’ te maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.