japanse tuin

Een Japanse tuin maak je zo

Er is geen land ter wereld met tuinen die zo herkenbaar zijn als Japan. De laatste jaren is deze stijl ook meer en meer in Europa te zien. Toch blijkt het maken van een Japanse tuin niet zo eenvoudig als het lijkt. Met deze tips kom je al een heel eind.

Ga voor “Less is More”

In Japan worden de typische tuinen met name gebruikt om te ontspannen. Na een lange dag werk kom je na een wandeling in zo’n tuin weer helemaal tot rust. Het is daarom van belang dat de tuin deze rust en sereniteit ook uitstraalt. Het “less is more” principe past hier dan ook uitstekend bij. Het hoeft allemaal niet zo vol te staan in een Japanse tuin. Sterker nog, open ruimtes zie je in iedere Japanse tuin terug. Heb jij veel ruimte in de tuin? Kies voor een open grasveld of een vijver waarover je kunt uitkijken. Als je de vijver helemaal wilt afmaken in Japanse sfeer kun je er voor kiezen om deze te vullen met koi karpers.

meer japanse tuin

Zorg voor sfeervolle verlichting

In een Japanse tuin gaat het om genieten en ontdekken. Leg mooie paden aan met sfeervolle verlichting, want bij schemering is een Japanse tuin nóg mooier. Het is echter wel belangrijk dat de verlichting goed past bij de rest van de tuin. Zo kun je kiezen uit traditionele Akari lampen, Japanse lantaarns, sfeervolle LED Tuinlantaarns of een combinatie van allen. Plaats de verlichting op de plekken die jij het allermooist vindt. Zo geniet je zelfs vanuit de woonkamer van jouw Japanse tuin.

Passende tuinmeubels

Daar waar je in de meeste Nederlandse tuinen een mooie loungeset ziet staan waar ‘s zomers volop wordt nagetafeld en geborreld, is dit in een Japanse tuin niet zo. De Japanners lopen liever een rondje door de tuin. Af en toe gaan ze op een mooi plekje zitten om te genieten, maar dit is dan op een bankje in plaats van een loungeset. Niet iets dat bij Nederlanders past. Kies daarom voor een mooie set tuinmeubels die qua materiaal goed past bij een Japanse tuin. Zo zijn er genoeg sets verkrijgbaar die gemaakt zijn van bamboe of een andere mooie houtsoort. Op deze manier combineer je het beste van twee werelden.

japanse tuinen

Maak gebruik van de natuur

Een typische Japanse tuin kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen. Japanners zijn helemaal weg van het gebruiken van mos, bomen, water en natuurlijk bamboe. Bloemen zie je bijna nooit terug in een Japanse tuin. Kies in plaats daarvan voor een mooie vijver met daaromheen een herkenbare Japanse Esdoorn en sfeervolle grindpaden. Ook grote rotsen zijn iets typisch Japans. Zie je na verloop van tijd mos op de rotsen verschijnen? Dat is mooi! In tegenstelling tot Nederlanders zijn Japanners helemaal weg van mos. Voor de finishing touch kun je er nog voor kiezen om de vijver te vullen met koi karpers, al moet je dan wel oppassen voor reigers in je tuin.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.