betonnen vloer loft

Duurzaam wonen met hout of beton

Hout of beton?

Toen we zo’n 32 jaar geleden in ons spiksplinternieuwe paleisje gingen wonen wist ik al heel lang dat ik hout op de vloer wilde; geen laminaat of pvc, nee een echt houten parketvloer. Helaas was, door het spiksplinternieuwe, de 2-onder-1-kapper nogal vochtig waardoor, het eerste jaar, die houten aanwinst niet haalbaar was.

houten vloer en stoelen

Dus werd het een trendy, crèmekleurige vloerbedekking, waarvan de kleur na  een klein jaartje, vanwege het vlekkenfestival wat zich maar niet liet verwijderen, onherkenbaar was geworden.

Dus héél blij, toen eindelijk, eindelijk de houten vloer een feit werd in ons domein. Mooi en warm, een “levend” materiaal; krimpend bij kou en uitzettend bij warmte. Altijd wel een beetje piepen en kraken van onze houten vloerbedekking.

Toen onze houten planken zo’n 5 jaar geleden toe waren aan een metamorfose  huurde we een fanatieke vloerenman in. Het leek wel alsof hij een schuur-tic had. Dagen en dagen werd er geschuurd, met een abominabel resultaat. De beoogde trendy white wash leek wel een wit druppelfestijn en overal zag je schuurvegen en onregelmatigheden.

Beiden toch al niet van “het onderhoud” werd de arme, gehavende vloer, steeds schraler en doffer. Terwijl we nog wel steeds dol zijn en waren op hout in onze inrichting; de eettafel is van hout, de oude kast van eiken en zelfgemaakte  salontafel op grote wielen is door manlief zelf gemaakt van oud hout. En natuurlijk de wandgrote boekenkast. Allemaal hout.

houten inrichting

Maar de combi van houten meubels op een houten vloer is echt niet de mooiste die je je kunt bedenken. Tot ik in het hypermoderne loft van onze oudste binnenstapte, op de vloer beton. Mat, trendy en nagenoeg onderhoudsarm. Ik werd er, nooit gedacht, héél enthousiast van. Je kunt dus altijd je houten vloer vervangen door beton!

betonnen vloer loft

Bovendien, en dat vindt mijn wederhelft, werkzaam in de energiebranche dan ook niet geheel onbelangrijk, is zo’n betonnen vloer een goede isolatie. In voorbereiding op die gasloze toekomst die ons te wachten staat, waarbij we geen c.v.-ketels meer hebben en onze stulpjes op andere manier worden verwarmd. Dus een goed geïsoleerde betonnen vloer is helemaal gericht op een duurzame toekomst.

En volgens energie-kenners is die van Faber het allerbeste om je houten vloer te laten vervangen door schuimbeton. In combinatie met een “broodjesvloer” voor de isolatie is dit de beste oplossing. Toen we de bakkerij nog hadden verkochten we vloerbrood, nu leggen we een broodjesvloer. De cirkel is rond!

Schuimbeton is heel anders dan gewoon beton. Wil je gewoon beton laten storten? Dat is heel makkelijk. Je kunt heel goedkoop online beton bestellen.

Allebei koopman dus: ik vanwege de trendy vloer waarop alle houten meubels veel mooier gaan uitkomen. En manlief vanwege energie, milieu en duurzaamheid.

loft

Bovendien een onderhoudsarme vloer. Van het onderhoud zijn we dus niet, maar slopen kunnen we allebei best wel goed. We zullen niet te hard te keer gaan, want van dat hout van onze vloer kunnen we nog best recyclen. Goed bezig dus!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.