grijs bankje in de tuin

DIY: Tuinmeubelen een tweede leven geven

Ja, ja, ik loop niet voor niks niet al te soepel en heb overal spierpijn. Ik weet waar het vandaan komt… Vorig weekend riep de zon ons naar buiten, de tuin in. Door het felle licht zag ik jammer genoeg ook ál het onkruid tussen de tegels uitkomen, in alle soorten en maten. Van gras tot paardenbloem, van mosjes tot fijne witte onkruidbloempjes en ondefinieerbare groene pinnen.

Maar eens ff op het groene (!) bankje gaan zitten om de mogelijkheden te overdenken: Hogedrukspuit, nee die valt af. Heeft na aantal behandelingen een poreuze klinker-tegel-vloerbedekking opgeleverd, met zand-loze naden ertussen.

onkruid in de tuin

Schoonmaakazijn, nee, gaat hem ook niet worden. Ik ga over mijn nek van de stank en het resultaat is zéér tijdelijk gebleken.

Roundup: 3x nee, te giftig, te milieuonvriendelijk en bovendien slecht voor de gezondheid.

Dus uiteindelijk de ouderwetse manier toegepast; 2 dagen lang op de knietjes op een matje de tuin doorgeschoven. Met kokend water en mesje het onkruid bestreden. Pffffff … het resultaat is nu pico bello, met de rug gaat het iets minder…

Nu het plastic maar eens afhalen van de tuinstoelen- en tafel. Oei, het resultaat viel nog niet mee: net als bij het bankje dat groen ziet van aanslag en mosjes, is de originele kleur van de houten tuinmeubelen als sneeuw voor de zon verdwenen.

groen houten bankje

Een paar jaar geleden kon ik nog volhouden dat het mooi was, dat vergrijsde teak. Maar nu het verkleurt naar donkergrijzig groen wordt het toch echt tijd voor actie. Niet alleen de tafel en de stoelen, ook de parasol ziet er niet meer uit, onder de vlekken.

Dus maar eens informatie ingewonnen. Eén ding is zeker: ik wil geen giftige troep gebruiken die het milieu én mijn luchtwegen kunnen aantasten. Dus op zoek naar een milieuvriendelijk oplossing, naar b.v. VOC’s:  producten op waterbasis.

Ze moeten natuurlijk wel de boel goed schoonmaken én beschermen voor de komende tijd. Dus water- en vuilafstotend, liefst met UV-filter.

Na een gedegen zoektocht kom ik uiteindelijk uit bij Buitenhof tuinmeubelen. Zij hebben een assortiment onderhoudsmiddelen van hier tot Tokio en voldoen aan mijn complete eisenlijstje.

teak cleaner buitenmeubelen

Hun spullen voorkomen bovendien vlekken en schimmels, hoe heerlijk! Behalve voor teak hebben ze ook goed spul voor parasols en zonneschermen, tuinkussens en wicker-stoelen. En ook nog een goedwerkend goedje om de roosters van je barbecue echt schoon te krijgen.

tuinmeubels van Golden Care

En het allerfijnste: Terwijl je bezig bent met alle karweitjes kun je er zo heerlijk bij blijven zitten!

Een gedachte over “DIY: Tuinmeubelen een tweede leven geven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.