tulpen op de markt

De tulp: Onze nationale bloementrots

Dé Nederlandse bloem bij uitstek. Dat dacht ik tenminste, maar niets blijkt minder waar… Onze nationale bloementrots blijkt oorspronkelijk uit Turkije te komen. De sultans daar droegen een tulp op hun tulband. Ja, vandaar de naam Tulipan, later verbasterd tot tulp.

Onze jongste dochter kon ze als kleuter ook niet weerstaan. En wist bovendien dat dit mijn favoriete bloem is. Dus, om mama te plezieren, plukte ze op een onbewaakt moment de tulpen-voortuin van de buren een heel stuk kaler. Om me vervolgens met een blij snoetje te willen verrassen met haar kleine handjes vol tulpen.

Van deze voorbode van de lente heb je minstens een week plezier voor een piepklein prijsje. Ze zijn in allerlei kleuren en uitvoeringen te koop.

tulpen in een vaas

Kleuren:

Alle kleuren van de regenboog zijn vertegenwoordigd; paars, oranje, roze, rood, geel en wit en zelfs meerkleurige in 1 bloem. Elke kleur heeft z’n eigen betekenis. Rood, uiteraard, voor de liefde. Geel voor vrolijkheid, wit staat voor vergeving en verschillende kleuren in één boeket voor elegantie.

Soorten tulpen

 • De enkele tulp, de meest bekende.
 • De dubbele, meer blaadjes en lijkt op de pioen met een doorsnede van 10 cm!
 • Papegaai of parkiettulp; bijzondere bloem, groot van stuk met kartelrandje. Bekendste is de donkerpaarse, “black parrot”.
 • Gefranjerde tulpen: met franje-rand, in heel veel kleuren
 • Leliebloemige tulp: spitse bladeren met bloei van een lelie.

rode en witte tulpen

Verzorgingstips

Behalve tips die voor alle bloemen gelden zoals: een schone vaas, snel in het water na kopen, bloemenvoeding toevoegen, geen blad in het water, geen plekje bij verwarming of op de tocht of naast de fruitschaal, hebben de tulpendames nog wat meer noten op hun zang:

 • Ze groeien door in de vaas, prik daarom met een speld net onder de knop in de steel om de groei tegen te gaan
 • Ze zijn dol op koud water
 • Snijd tulpen niet schuin, maar recht af

En verder ben ik er van de week achter gekomen, dat ze zich liggend in het water net zo lekker voelen als rechtop in de vaas!

2 gedachten over “De tulp: Onze nationale bloementrots

 1. Wat ben jij toch een crea bea met tulpen. Heel knap EN je weet er ook heel veel van.
  Complimenten! Het was weer een leuk verhaal waar je toch wel een beetje blij van wordt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.