hangende telefoon

De historie van de telefoon

Ik hoor mijn broer en mijn man tegen elkaar opbieden over de telefoon van Apple en de Samsung Galaxy Note 8 of  zoiets dergelijks en ik denk terug aan héél lang geleden toen wij onze eerste telefoon, modern glanzend wit mét kringelsnoer kregen. De hele familie spurtte naar dit nieuwe moderne apparaat zodra deze begon te rinkelen.

Tot die tijd moesten we, om te telefoneren in geval van grote spoed, naar de buren 3 deuren verder. Zwarte hangtelefoon in de gang en een potje waar je met dubbeltjes en kwartjes betaalde voor telefonisch contact met de buitenwereld.

vintage hangtelefoon

Op de avond dat bij ons het witte wonder was geïnstalleerd was ik er als de kippen bij om het eerste gesprek te beantwoorden. Het was de PTT (de voorloper van KPN) en de telefoniste feliciteerde ons met onze nieuwe aanwinst en moest even een check doen om te kijken of het allemaal wel goed werkte:

Of ik maar even driemaal tegen de hoorn wilde tikken, vervolgens 5 x  erin blazen. Toen ik ook nog “ Hoera, hoera voor onze nieuwe telefoon” in de hoorn moest roepen kreeg ik argwaan. En ontmaskerde ik de fictieve inlichtingen-dame van 008, bekend telefoonnummer voor de oudere jongeren onder ons.

hangende telefoon

Wat is er sindsdien veel veranderd in de complexe wereld van de telefonie. Snoeren verdwenen, tot genoegen van onze jongste dochter. Die zo, ongezien, 164 (!) keer in 1 maand belde met de jongen van haar, toenmalige, dromen. En manlief bijna een hartverzakking bezorgde  toen hij de rekening onder ogen kreeg….

De Nokia kwam op de markt, favoriet van veel telefonerende vrouwen. Toen de swipe-telefoon, waarmee ik één van mijn vriendinnen niet te pakken kreeg. “Je kunt van alles met dat ding, maar ik wist eerlijk niet hoe ik telefoongesprekken moesten aannemen…”, was haar verweer. Een aantal vriendinnen zijn tegenwoordig echter  telefoonexperts geworden, de fanatiekste somt regelmatig de voordelen op van haar nieuwe Samsung Galaxy Note 8. Zij wel…

Samsung Galaxy Note 8

Inmiddels staat er  ook bij mij Outlook en Facebook op de telefoon, en ook een app om te telebankieren. Nog steeds blijf ik wel koppig een papieren agenda gebruiken. En aan mijn huidige mini Samsung S 5 ben ik ook gehecht. Wel te klein beeld, beschadigd aan de randen en het hoesje is versleten. Maar wel heel vertrouwd en al die nieuwigheden kosten weer zoveel tijd en energie!

Maar ik ben nu toch aan het twijfelen geslagen; want behalve schrijven fotografeer ik ook graag en veel. Vroeger de prinsen op het witte paard, feestjes, de dochters. Tegenwoordig veel interieur-foto’s voor onze site. Overal inspiratie, binnen én buiten, dus altijd je telefoon bij de hand. Maar vaak zijn deze met mijn huidige, vertrouwde toestel toch niet scherp of goed genoeg om op de site te plaatsen.

galaxy note 8

En de grote broer van mijn huidige Samsung, de Galaxy Note 8, die heeft , volgens de telefoonvriendin die het kan weten, echt alles wat je maar kunt wensen op het gebied van fotografie. Héél véél pixels, telelens en groothoeklens, anti-wazig en anti-beweegknopje.

Misschien de beheerder van mijn website maar eens lief aankijken; dit apparaat zou weleens het laatste, ontbrekende stukje kunnen zijn voor een beeldend succes van onze site….

 

2 gedachten over “De historie van de telefoon

  1. Was ik dat die niet wist om gesprekken aan te nemen? Hoop van niet, ben intussen redelijk handig, maar wil ook zoals jij niet al te vaak een nieuwe….. moet ik weer opnieuw beginnen met handig worden…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.