Dagje uit-tip voor een regenachtige dag

Daar is ie dan eindelijk, de langverwachte zomer. Helaas niet met het bijbehorende zonnige weer. Daarom hier een tip om er bínnen een zonnige dag van te maken in onze Lichtstad Eindhoven

Tentoonstelling Eindhoven 1920-2020

100 jaar Eindhoven in foto’s (ook info op papier, hoor). De plaats waarvoor mijn vader in de 50-er jaren van de vorige eeuw als glasblazer vanuit het piepkleine Nieuw Buinen (Dr.) verhuisde naar deze stad van de toekomst. Natuurlijk voor Philips die, met de gloeilampen, Eindhoven groot maakte. 

tentoonstelling eindhoven 1920-2020
Bron: Ed.nl

Een sociale werkgever en bouwer van een stad; met banen, huizen mét tuintjes, en de Philips Sport Vereniging. 

Voor de Eindhovenaren is deze tentoonstelling een feest der herkenning: het Evoluon, de parken, de Philips fabrieken en P.S.V. In het straatbeeld NSU-tjes, Cortina’s Kevertjes met uitklapbare richtingaanwijzers. 

evoluon eindhoven
Bron: Trouw.nl

De ontwikkeling tijdens de 2 wereldoorlogen, de armoede en de opbouw van mijn stad. Een Hall of Fame met bekende Eindhovenaren: o.a. Burgemeester Welschen, Armand en Peter Koelewijn. 

En natuurlijk: Wonderland in het POC: een binnen-en buitenfeest voor kids uit Eindhoven e.o. Alles mocht en kon: in de botsautootjes, pannenkoeken bakken, rijles in een stilstaande auto, kassameisje spelen met speelgoedgeld. En dat alles zonder ouders, het was een paradijs! Ik kan het liedje over Wonderland nog zo zingen!

Toen mijn vader in de 70-er jaren leiding gaf bij Philips breidde zijn team zich uit met Spanjaarden. Die hij regelmatig gastvrij bij ons thuis uitnodigde, omdat ze zich in het begin toch wat verloren voelden. Wij als kinderen, bekeken deze mensen uit het verre buitenland als paradijsvogels, exotisch en met zo’n mooie, onverstaanbare taal. 

En nu? Nu is deze grootste stad uit het zuiden is een internationale design- en techniekstad. In onze straat alleen al wonen Chinezen, Roemen en Brazilianen. En toch voelt het nog steeds als een groot dorp, een warm bad. Thuis!

Thom Aussems, oud-directeur van Woningvereniging Trudo initieerde de tentoonstelling i.v.m. het eeuwfeest van de fusie van de dorpen die Eindhoven vormen: Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel. Hij is bovendien bezig met een vuistdik boek over Eindhoven, wat in het najaar zal uitkomen. 

Ook voor niet-Eindhovenaren, jong en oud, zéér de moeite van het bekijken waard. Nog te zien tot 1 september a.s. in het Veemgebouw op Strijp S!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.