3 prachtige natuurgebieden in Nederland

Op Safari, naar de Sahara of sta oog in oog met wilde runderen en edelherten  in de vrije natuur, het kan allemaal in ons eigen kikkerlandje!

 1. Oostvaardersplassen:

Een groot moerasgebied van zo’n 5600 ha tussen Almere en Lelystad. Ontstaan na drooglegging van de Flevopolders. Relatief jong dus, maar met een geweldige flora en fauna. Rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen, omringd door bossen. Dat zijn de Oostvaardersplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land.

Ruim 50 jaar geleden schiep de natuur in zuidelijk Flevoland dit uitgestrekte moerasgebied. Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen al snel te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. En sinds 2006 broedt zelfs de zeearend er.

oostvaardersplassen

2. De Loonse en Drunense duinen:

In ons eigen Brabant. In Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen heeft de wind vrij spel en kun je heerlijk je hoofd leegmaken. Deze wind waait op veel plekken ongestoord en zorgt hierdoor steeds voor wisselend landschap. De Brabantse Sahara, lekker wandelen en ravotten met de hond in bos, heide en uitgestrekte zandvlaktes. Behalve dat je er prachtig kunt wandelen zijn er ook fiets- en mountainbike-routes.

Ook voor rolstoelers toegankelijk; je kunt de Twizzler Buddy huren; een elektrisch aangedreven duwrolstoel, gaat zelfs door stuifzand! Ga voor een prachtig uitzicht naar Uitkijkpunt Bosch en Duin. En sluit je dag af bij café “De Rustende Jager”.

Op 12 september kun je nog inschrijven voor mooie wandelroutes, zoals de Paarse Pracht of de open Monumentendag.

drunense duinen

3. Op safari in Drenthe:

Met een elektrische jeep stil “scheuren”, terwijl je de gids volgt. Doordat de wagens zo stil zijn toegang tot plekken waar je anders nooit zou komen. Dwars door de heide en de bossen. Wild spotten en hunebedden. Niet de Big Five, wél safarigevoel dicht bij huis.

Start in Exloo waarvandaan je naar het Hondsruggebied rijdt in Midden-Drenthe. Het Unesco-Geopark werd 200.000 jaren gelden gevormd tijdens de laatste IJstijd. Uiteraard worden de prehistorische grafkamers de  Hunebedden niet overgeslagen.

hunebedden drenthe

Meer over natuur in Nederland:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.