vetplantjes in huis

3 nieuwe plantentrends voor 2020

Groen, groener, groenst

En dan is de kerstboom weer de deur uit, de engeltjes liggen weer te rusten in papiertjes van de keukenrol, de lampensnoeren opgerold in de kerstkratten, de kerstroos heeft het begeven.

En dan kijk je rond en denk je: het is toch wel een kale bedoening nu, na alle kerstdecoratie-overdaad. Tijd voor nieuw groen in huis!

Er zijn 3 nieuwe plantentrends voor het spiksplinternieuwe jaar:

Inner retreat

Oftewel: vind balans tussen prikkels en rust. Er schijnen steeds meer napping stores op te poppen. Ja, je leest het goed: winkels waar je een dutje kunt doen tussen de planten. Kijk maar een bij de Plant Bathing Studio. Letterlijk baden tussen de planten. Voor rust en zen!

Blended cultures

Oftewel (in goed Nederlands šŸ™‚): ā€œunboxā€, niet meer denken in hokjes, grenzen vervagen. Meer reizen, meer onderzoeken. Dit vertaalt zich in de tuin in o.a. natuurlijke bloemenborders met exotische beplanting, nonchalant en kleurrijk.

Street savage

Belangrijkste kenmerk is hier de womenpower: protest tegen opgelegd verwachtingspatroon. Zelf uitzoeken en minder regels. In planten en bloemen vertaald: combinatie van geverfd en natuurlijk groen. In de tuin beplanting zonder regels met gerecyclede materialen.

bohemian tuin

Vind je deze omschrijvingen van de trendwatchers toch wat vaag, wat ik kan begrijpen, dan hier heel praktisch de 4 populairste planten voor 2020:

De gatenplant (Monstera Delicioza)

Deze ouderwetse groene struik is weer helemaal van nu. Groot voordeel is dat deze ook houdt van een donker plekje, b.v. in de hal of op de overloop.

monstera delicioza

Olifantsoor (Alocasia Calidona)

Deze dame heeft staat wƩl graag in het licht en heeft prachtige, grote bladeren. Liefst niet verder dan 2 meter afstand van het licht zetten.

alocasia calidona

Hertshoorn

Ook weer terug van weggeweest. Neemt wat minder ruimte in beslag, want de bladeren van deze plant zijn aanzienlijk kleiner dan de 2 hiervoor vermelde planten hebben. Neemt ook genoegen met weinig licht. Leuk om op te hangen!

En nog een voordeel: de stof op het blad laten zitten, werkt als beschermlaag.

Hertshoorn plant

Vetplantjes

Dit zijn de planten waar ook mensen zonder groene vingers lang plezier van kunnen hebben. Ze vragen weinig en zijn toch vaak een lang leven beschoren. De hipste vetplanten: ā€œkindje op moeders schootā€ , de bladbegonia en de meloenplant.

vetplantjes in huis

Dus Ć³p naar het tuincentrum of de bloemist, en scoren die groene jongens!

bohemian design

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.